Dalmacija svakom posjetitelju nudi pregršt fascinantnih destinacija – bilo da tražite nevjerojatne plaže, pitoreskna mjesta ili znamenitosti koje sežu stoljećima u prošlost, lako ćete pronaći mjesto za uživanje.

No na svoje će ovdje doći i ljubitelji životinja i prirode. Osim prekrasnih nacionalnih parkova koji privlače goste iz cijelog svijeta, tu su i mnogi parkovi prirode, oaze mira u kojima se može provesti predivan dan.

Jedno takvo mjesto je i Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, tek 20-ak kilometara od Šibenika. Stoga, ako ste došli u posjet Krešimirovom gradu ili u njemu živite, ali niste (odavno) posjetili ovo predivno mjesto, rezervirajte jedan dan za ovaj zanimljivi izlet. Uvjeravamo vas da nećete požaliti!

vransko jezero

 

Kako doći do Vranskog jezera?

Vransko jezero se smjestilo točno na pola puta između Šibenika i Zadra, a kao što smo već rekli, radi o zračnoj udaljenosti nešto većoj od 20 kilometara. Točnije, granice ovog parka prirode nalaze se između Pirovca i Pakoštana.

Sama lokacija jezera predstavlja jedinstven prirodni fenomen jer se ovo mjesto nalazi tik uz Jadransko more, od kojeg ga dijeli potez kopna koji je na nekim mjestima širok manje od kilometra. S jedne strane možete uživati u pogledu na otočiće ispred Murtera, dok će vas s druge čekati Vransko jezero.

Najbolji način za dolazak do ove destinacije je putovanje Jadranskom magistralom jer ćete na taj način moći uživati u nekim zaista predivnim prizorima jadranske obale. To će vam, naravno, biti puno lakše ako ne morate voziti sami pa, stoga, kontaktirajte Taxi Šibenik kako biste lakše organizirali ovaj fantastičan izlet i uživali u njemu u potpunosti.

Otočići ispred Murtera pred vama će stvoriti predivan prizor koji će poslužiti kao idealan uvod u ono što slijedi.

kako doci do vranskog jezera

 

Važnost Vranskog jezera

Park prirode Vransko jezero iznimno je vrijedan ornitološki lokalitet koji se proteže na 57 kilometara četvornih, a ispunjen je bočatom vodom. Njegov najvažniji dio nalazi se na sjeverozapadnom kraju jezera, koji je prekriven trskom zbog koje ovaj dio jezera postaje močvarno područje.

To je razlog zašto je ovaj dio jezera iznimno biološki raznolik – mnogobrojne biljke i kukci idealno su stanište za ptice, kojih je ovdje zabilježeno više od 250 različitih vrsta, a mnoge od njih smatraju se ugroženima. Procjenjuje se da svake zime Vransko jezero posjeti više od 100 000 ptica.

Zbog svega navedenog, neće vas iznenaditi činjenica da je jedna od najpopularnijih aktivnosti ovdje promatranje ptica u divljini dok se brinu za svoje mlade i svijaju gnijezda. Zaista, ovakav doživljaj netaknute prirode teško je doživjeti bilo gdje drugdje.

No to nije jedini razlog zašto biste trebali posjetiti Vransko jezero. Ono je, naime, i vrlo bogato ribom pa ako ste zaljubljenik u športski ribolov, razveselit će vas podatak da možete loviti na ovoj lokaciji gotovo tijekom cijele godine.

Uz to, oko jezera se proteže i biciklistička staza u duljini od 40 kilometara, što je još jedna mogućnost za sve one koji žele aktivan odmor. Naravno, staza je pogodna i za šetnje, a na njoj su raštrkani i razni vidikovci koji vam pružaju idealno mjesto za predah, okruženo predivnim zelenilom. Snažan i opojan miris kadulje samo će pojačati doživljaj, a staza prolazi i kroz gustu borovu šumu, u kojoj također možete uživati.

vransko jezero izlet

 

Arheološki nalazi i zaleđe

Oko Vranskog jezera brojna su i arheološka nalazišta, a tragovi civilizacije na ovom području sežu sve do dvije tisuće godina prije Krista. Ovo područje bilo je vrlo važno još u doba Rimskog Carstva kada su se gradile tzv. vile rustice, ali i vodovod koji je napajao Zadar.

Tu je i pregršt ostataka srednjovjekovnih kula i ostalih građevina koje su služile hrvatskim plemićima sve do najezde Turaka u 16. stoljeću.

Jednom kada završite s uživanjem u Vranskom jezeru, ostane li vam vremena, istražite malo i dalmatinsko zaleđe i zaokružite fantastičan dan trećom posebnom geografskom cjelinom nakon Jadranskog mora i jezera. Benkovac je udaljen tek pet kilometara, a u njemu možete otkriti još mnogo arheoloških znamenitosti, ali i odličnu hranu (ne propustite kušati domaću peku!).

izlet vransko jezero

 

Odmorite se u netaknutoj prirodi

Sve u svemu, izlet na Vransko jezero idealan je ako želite provesti dan u prirodi ili ako tražite mjesto za aktivnosti poput biciklizma, šetnje ili ribolova daleko od gradske vreve i mnogobrojnih turista. Uživajte u predivnim prizorima ptica u divljini i opustite se u netaknutom zelenilu.

Jedan poziv ili e-mail Taxi Šibeniku bit će dovoljan da sve organizirate, a naši iskusni vozači i vrhunska vozila omogućit će vam da uživate u ovom danu na najbolji mogući način. Rezervirajte svoj izlet već danas!