Jedno od najljepših mjesta koje možete posjetiti tijekom vašeg boravka u Šibeniku bez sumnje je Nacionalni park Krka. Ova prekrasna rijeka izdubila je nevjerojatan kanjon u šibenskom zaleđu i stvorila prirodne ljepote koje bi zaista bilo šteta ne posjetiti. 

No, ako nemate svoj automobil, organizacija izleta u NP Krka može biti malo kompliciranija, a čak i ako imate automobil sa sobom, htjet ćete se potpuno opustiti i uživati u svemu što ovo čarobno mjesto može ponuditi. Vožnja svakako nije među njima.

Stoga je najbolje rješenje kontaktirati Taxi Šibenik i ugovoriti organizirani izlet do Krke. Tako ćete vidjeti sve ono najbolje od nacionalnog parka i znati da ste u sigurnim rukama.

np krka

 

Znamenitosti Nacionalnog parka Krka

Nacionalni park Krka obiluje nevjerojatnim ljepotama od kojih su najvažniji sedreni slapovi koji posjetitelje ostavljaju bez daha. Ima ih ukupno sedam, a najpoznatiji među njima su Roški slap i Skradinski buk.

Uz to, rijeku okružuje bujno zelenilo, a tu je i predivno Visovačko jezero u koje se Roški slap ulijeva, jedno od mnogih jezera na koja Krka stvara na svom putu. U središtu jezera je maleni otočić na kojem se smjestio samostan, a sve to daje jednu magičnu notu cijelom ovom dijelu parka.

Jedno od zanimljivih mjesta je i Oziđana pećina, geološki objekt na obali Krke u kojem su pronađeni ostaci keramike koji dokazuju naseljenost ovog područja još u doba neolitika. Štoviše, najstariji nalazi sežu sve do nekih 6000 godina prije Krista!

Sve u svemu, posjet Nacionalnom parku Krka nudi pregršt nezaboravnih trenutaka, a ovaj izlet omogućit će vam da uživate u njima na najbolji mogući način.

visovacko jezero

 

Što izlet uključuje?

Cijena ovog izleta ne uključuje samo prijevoz, nego i stručnog vodiča i ručak u parku. Molimo, imajte na umu da cijena NE uključuje ulaznicu koja se plaća na ulazu u sami park.

 

Plan putovanja

  • 10:30  – Polazak

Vozilo Šibenik Taxija će doći po vas u 10:30 ujutro na ugovorenu lokaciju, nakon čega slijedi udobna i relativno kratka vožnja do nacionalnog parka (NP Krka udaljen je tek nekih 15-ak kilometara). Uz naše iskusne vozače, u parku ste za otprilike 15 minuta. Tamo će vas dočekati vaš vodič, nakon čega se ulazi u park.

 

  • 11:30 – Etno prezentacija

Nakon kraćeg razgledavanja parka, slijedi etno prezentacija o vodenicama kojih je na području parka prilično mnogo. Ove vodenice datiraju iz 19. stoljeća i smatraju se etnološko-etnografskim spomenicima, a u njima ćete moći vidjeti kako su ljudi ovog kraja mljeli žitarice, kovali potkove, pripremali hranu, tkali i općenito živjeli. Ukratko, dobit ćete jedinstven uvid u način života prije industrijskog doba.

 

  • 12:00 – Ručak

Po završetku etno prezentacije slijedi ručak u restoranu u kojem možete uživati u odlično pripremljenoj hrani karakterističnoj za dalmatinsku kuhinju. Najedite se jer će vam trebati snaga za ono što slijedi.

rucak u np krka

 

  • 13:00 – Slobodno vrijeme za istraživanje

Jednom kada ručak završi, imat ćete slobodno vrijeme za istraživanje parka. U vrućim ljetnim mjesecima, najbolji potez je kupanje pod slapovima, što će zasigurno biti jedno iskustvo koje će vam dugo ostati u sjećanju. Samo pripazite da se kupate na za to označenim mjestima – u ostalim dijelovima parka kupanje nije dozvoljeno.

Ljubitelji prirode mogu ovo vrijeme iskoristiti za šetnju obalom Krke i istraživanje šume koja rijeku okružuje, no bez obzira na koju aktivnost se odlučili, možete biti sigurni da ćete u njoj uživati.

kupanje u np krka

 

  • 15:30 – Oziđana pećina

Posljednja aktivnost u našem programu je posjet Oziđanoj pećini koju smo već spomenuli u prvom dijelu ovog teksta. Radi se o predivnoj pećini u kojoj su pronađeni predmeti iz neolitika, a nalazi se točno iznad Roškog slapa.

Lijepo uređena unutrašnjost omogućuje posjetiteljima da uživaju u svih 59 metara njezine dužine, a i ulazak u pećinu prilika je da se sklonite od ljetnih vrućina. Naravno, i da uživate u kreativnoj snazi prirode.

 

  • 17:00 – Povratak

Nakon svega, vrijeme je za povratak. Kao i kod dolaska u park, na svom odredištu bit ćete vrlo brzo, a Šibenik Taxi ostavit će vas na lokaciji koju odaberete. Nakon cijelog dana uživanja u prirodi, ostat će vam dovoljno vremena da uživate u prekrasnoj šibenskoj večeri i možda uz večeru u nekom od restorana saberete dojmove nakon ovog predivnog izleta.

vecer u sibeniku

 

Savršen dan u okolici Šibenika

Posjet Nacionalnom parku Krka trebao bi biti na vrhu liste prioriteta svakome tko se nađe u Šibeniku. Uz pouzdan prijevoz, zaista nije problem doći do parka, a to kratko putovanje će se do kraja dana višestruko isplatiti.

Ovaj izlet pokazat će vam neke od najvećih ljepota nacionalnog parka, pružiti vam sasvim dovoljno vremena za uživanje i još ostaviti slobodnu večer za uživanje u Šibeniku pod zvijezdama. Ne gubite vrijeme nego rezervirajte svoj termin odmah!