Zahvaljujući njegovom odličnom zemljopisnom položaju, iz Šibenika je prilično lako otisnuti se u istraživanje ostatka Dalmacije. Bilo da vas zanima njezino zaleđe ili druga prekrasna mjesta na obali, zanimljivih destinacija je pregršt, a prometne veze vrlo dobre. Brza autocesta ili idilična magistrala pružaju vam nebrojene mogućnosti kada su putovanja u pitanju.

Jedna od svakako najzanimljivijih opcija je i posjet prekrasnom Splitu, najvećem gradu ovog dijela Hrvatske. Od njega vas dijeli tek nekih 45 minuta vožnje, a zahvaljujući Taxi Šibeniku, ne morate se brinuti oko organizacije prijevoza. Naši iskusni i pouzdani vozači (i vozila) pobrinut će se da uživate u vožnji i u razgledavanje Dioklecijanovog grada krenete svježi i odmorni.

Naravno, postavlja se pitanje koje znamenitosti posjetiti. Stoga evo prijedloga kako organizirati svoj izlet u Split.

grad split

 

Dioklecijanova palača

Naravno, Dioklecijanova palača trebala bi biti središnja zvijezda svakog razgledavanja Splita. Ova impozantna građevina koju si je izgradio ni manje ni više nego rimski car i dan-danas je puna života i obiluje impresivnim povijesnim znamenitostima i mnogim primjerima različitih stilova arhitekture.

Središnji trg palače je Peristil, a tijekom ljeta često na njemu u podne možete vidjeti “Dioklecijana” i njegovu caricu Prisku kako pozdravljaju sve posjetitelje i žele im dobrodošlicu. Naravno, nećete moći promašiti ni Katedralu svetog Dujma, odnosno svetog Duju, kako Splićani zovu svog nebeskog zaštitnika, a koja se nalazi na samom Peristilu.

No, palača nudi još mnogo toga za posjetiti. Njezine uske kamene uličice odišu mediteranskim šarmom i pune su odličnih restorana u kojima možete pojesti obrok u nezaboravnoj atmosferi. S južne strane Peristila je ulaz u Dioklecijanove podrume u kojima možete kupiti mnoštvo suvenira, a možete zaći i dublje u utrobu same palače, u prostorije koje su se, između ostalog, koristile i za snimanje mega-popularne serije Igra prijestolja.

peristil

 

Riva

Južni izlaz i podruma palače izvest će vas točno na splitsku Rivu, omiljenu šetnicu Splićana. Mnogobrojni kafići ovdje nude vam mogućnost da uz glasanje galebova, pogled na more i otoke u daljini uživate u omiljenom piću. Istina, cijene su nešto skuplje nego obično, ali za ispijanje pića u vrućim ljetnim mjesecima, ovo je daleko najpopularnije mjesto u gradu, a posjet Splitu nije potpun dok ovdje niste popili kavu.

Na Rivi i u njezinoj blizini ćete naći i restorane, a na njezinom zapadnom dijelu, Riva se nadovezuje na Prokurative, još jedan poznati gradski trg. Ovo mjesto pozornica je za mnoge koncerte i druge kulturne događaje, a tu održava i poznati glazbeni festival Splitsko ljeto.

splitska riva

 

Marjan i vidilice

S Rive puca savršen pogled na brdo Marjan, zelenu oazu koja je također jedan od simbola Splita. Poželite li se popeti na njega, dobra vijest – to možete lako napraviti jer od Rive lako možete doći do stepenica koje vode do poznate “prve vidilice”, vidikovca s kojeg možete uživati u predivnom pogledu na stari dio grada. 

A ako kojim slučajem ovdje možete doći navečer, to nipošto nemojte propustiti jer doživljaj je jednostavno čaroban. Tu je i kafić/restoran u kojem možete potražiti osvježenje, a večera ovdje sigurno će očarati vašu bolju polovicu.

No, ovo nije jedina vidilica u kojoj možete uživati. Ima ih nekoliko po cijelom brdu, a i na vrhu Marjana je terasa s koje se pruža nevjerojatan pogled. Uz to, odlučite li se za malo planinarenja, otkrit ćete i niz šarmantnih crkvica koje se skrivaju među ovim zelenilom. Malo truda može vam donijeti nezaboravan dan u Splitu.

marjan split

 

Ostale znamenitosti

Naravno, ima još puno toga u čemu možete uživati u Splitu. Pjaca je još jedan prekrasan gradski trg koji zaista vrijedi obići, a Muzej grada Splita smješten je na jedinstvenoj lokaciji u predivnoj Palači Papalić, a vrijedi obići i stadion Poljud, ne samo zato što je to dom Hajduka koji je svim Splićanima poput religije, već i zato jer se radi o iznimno vrijednom arhitektonskom ostvarenju koji je proglašen kulturnim dobrom Republike Hrvatske

A ako ste za kupanje, Bačvice su kultna splitska plaža, ali lijepih plaža ima i oko Marjana: Kašjuni s jedne i Bene i Prva voda s druge strane.

plaza bacvice

 

Priuštite si izlet u dalmatinsku metropolu

Sve u svemu iz Šibenika u Split se može stići prilično brzo, a Taxi Šibenik će se pobrinuti da vaše putovanje bude što je moguće udobnije. Upoznajte ovaj vrlo posebni mediteranski grad i sami provjerite jesu li sve priče koje ste čuli o njemu istinite. Zahvaljujući brojnim znamenitostima, odličnim restoranima i kafićima, Marjanu i fantastičnim plažama, možete biti sigurni da će jedan da u Splitu biti itekako ispunjen pozitivnim doživljajima.

Sve što trebate napraviti je kontaktirati nas i ugovoriti polazak. Nakon toga se prepustite i uživajte u izletu.