Pozicija Šibenika omogućava svakom stanovniku ili gostu da temeljito istraži Dalmaciju bez ulaganja velikih napora u putovanje. Jednostavno, iz ovog grada možete stići do pregršt sjajnih destinacija u vrlo razumnom roku.

Jednodnevni izlet u Trogir, međutim, zaista je nešto posebno jer ovaj nevjerojatno šarmantni gradić obiluje kulturnim i povijesnim znamenitostima zbog kojih će vam dan proći u tren oka. Dovoljno je reći da je cijela trogirska jezgra uvrštena na UNESCO-vu Svjetsku baštinu.

Naravno, tu je i Čiovo, otok koji je neraskidivo vezan s Trogirom i koji obiluje fantastičnim plažama kao, uostalom, i cijela okolica. Na ovom mjestu ćete, dakle, sigurno uživati, a Taxi Šibenik će vas do njega dovesti brzo i sigurno, omogućavajući vam da putem uživate u prekrasnim prizorima ovog dijela dalmatinske obale.

izlet u Trogir

 

Prvo istražite centar….

Kraj Trogira će vas put uvijek nanijeti rezervirate li naš airport transfer iz Šibenika do splitske zračne luke jer je centar grada od nje udaljen tek nekih pet kilometara zračnom linijom. No zaista bi bila šteta da vaše upoznavanje s ovim mjestom ostane samo na površnom pogledu iz daljine prije nego se ukrcate na zrakoplov.

Istraživanje Trogira najbolje je započeti u njegovom centru, koji je jedan od najbolje očuvanih starih gradova u ovom dijelu Europe i obiluje prekrasnim baroknim, gotičkim i renesansnim građevinama. Isto tako, treba reći da je Trogir neprekidno naseljen već više od 2300 godina.

Trogirska katedrala posvećena sv. Lovri prvo je mjesto koje morate posjetiti. Ova prekrasna građevina gradila se cijela tri stoljeća, a krasi je remek-djelo poznato pod nazivom Radovanov portal, koji krasi glavni ulaz u katedralu.

Odmah nasuprot katedrale nalazi se palača obitelji Ćipiko koja je nastala spajanjem više zgrada iz različitih perioda u jednu, a dom je mnogim vrijednim umjetničkim djelima. Tu su i Gradski muzej, ali i Knežev dvor, a odlična stvar je što su sve ove znamenitosti udaljene tek nekoliko desetaka metara i tvore skladnu cjelinu, idealnu za posjet tijekom jednodnevnog izleta.

Naravno, tu su i prekrasne uske kamene uličice, tako karakteristične za obalne gradove, što znači da, ako vam zatreba odmor od svog ovog razgledavanja, samo sjednite na kavu ili na ručak i uživajte u prekrasnoj atmosferi ovog lijepog grada.

Trogir stari grad

 

… a zatim krenite dalje

Gorenavedene znamenitosti nisu jedine koje u centru grada vrijedi posjetiti. Gradska vrata, benediktinski samostan i Muzej sakralne umjetnosti također su vrijedni vašeg vremena.

No jednom kad završite s njima, spustite se na trogirsku rivu i uživajte u lijepoj šetnji (ovo je i dobro mjesto za ručak) i krenite prema zapadu. Pred vama će se stvoriti veličanstvena tvrđava Kamerlengo iz 15. stoljeća, koja je služila kao smještaj mletačkoj vojsci. Danas je to zaista čarobna kulisa za razne kulturne događaje, poput koncerata ili kazališnih predstava.

Vratite li se na istočni dio rive, primijetit ćete mostić koji grad povezuje s otokom Čiovom – dug je tek nekoliko metara (novi most izgrađen je nedavno malo izvan grada) i predstavlja vezu s nekim od najljepših plaža na širem splitskom području (Okrug Gornji jedno je od popularnijih mjesta na otoku). 

Čiovo je puno apartmana i vikendica, a ako imate automobil ili Taxi Šibenik uz sebe, moći ćete ga dosta dobro istražiti, ali čak i pješice možete relativno lako stići do najbliže plaže. Ako vam Čiovo iz nekog razloga ne odgovara, plaža hotela Medena također je odlična, a tu je i malo mjesto Marina, smješteno nešto više od deset kilometara zapadno od Trogira.

Svakako treba reći i da je Trogir brzom cestom dobro povezan sa Splitom pa možete lako skoknuti i do dalmatinske metropole prije nego što se vratite u Šibenik. Ipak, preporučamo vam da to ne radite nauštrb upoznavanja Trogira jer ovaj mali grad ima toliko toga za ponuditi. Organiziranje posebnog izleta u Split je puno bolja opcija ako imate dovoljno vremena.

Trogir riva

 

Rezervirajte izlet iz snova

Ovakvi izleti mogu biti iscrpljujući ako se morate brinuti oko vožnje do vaše destinacije i natrag, parkingu i sličnim sitnicama. Zato je najbolje prepustiti sve Taxi Šibeniku, čiji će vas iskusni i pouzdani vozači dovesti do cilja u kvalitetnim i udobnim vozilima.

Ne samo da se tako nećete dodatno umarati, nego ćete moći i uživati u predivnim prizorima koje ovaj dio hrvatske obale zajedno sa svojim otocima nudi. Poželite li istraživati Čiovo ili okolicu Trogira, ovakav oblik prijevoza uvijek fantastično dođe.

Stoga, nemojte oklijevati i kontaktirajte nas na način koji vama odgovara – e-mail, Facebook, telefonski poziv ili ispunjavanje formulara na našem portalu su načini na koje nas možete dobiti. Za svega nekoliko minuta ili poruka, vaš će izlet biti ugovoren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.