Dalmatinski gradovi imaju toliko toga za ponuditi svakome tko ih odluči posjetiti. Od duge povijesti i bogate kulturne baštine, pa sve do fantastičnih restorana, primamljivih plaža i veza s mnogobrojnim otocima, za svakog putnika će se lako pronaći nešto u čemu on ili ona uživa.

A ako uživa u putovanjima i posebice cjelodnevnim izletima, Šibenik je idealan grad za posjetiti, prvenstveno zbog svoje lokacije.

Naime, iz Šibenika možete lako do mnogo drugih predivnih mjesta u Dalmacija, a među njima je i Zadar, biser sjevernog dijela ove regije i definitivno mjesto koje morate barem jednom posjetiti. Zadar ima toliko nadaleko poznatih mjesta da bi propuštanje prilike da ga posjetite bio pravi grijeh.

Bilo da živite u Šibeniku ili ste mu samo došli u posjet, odvojiti dan za “skočiti” do Zadra će se uvijek pokazati kao odlična odluka.

jednodnevni izlet u zadar

 

Put od Šibenika do Zadra

Iz Šibenika do Zadra se vrlo lako može doći automobilom budući da su ova dva grada povezana dvjema važnim cestama. Nešto brža opcija je izlazak na autocestu A1 (Zagreb – Split) i na taj način ste na svom odredištu za oko sat vremena.

No, ako vam se ne žuri, a pogotovo ako je ovaj izlet dio vašeg odmora, od srca vam preporučujemo put Jadranskom magistralom. Ova cesta provest će vas uz samu dalmatinsku obalu i priuštiti vam pregršt predivnih prizora i pogleda na otoke Pašman i Ugljan, iza kojih se nazire i ostatak čarobnog zadarskog arhipelaga, a bliže Šibeniku nalazi se Murter.

Dakle, ako želite zaista uživati u vožnji do Zadra, sve što trebate napraviti jest kontaktirati Taxi Šibenik i prepustiti se u sigurne ruke naših iskusnih vozača. U kombinaciji s pouzdanim vozilima, bit ćete u potpunosti slobodni upijanju svakog prizora ove prekrasne dionice.

pogled na ugljan iz zadra

 

Što vidjeti u Zadru?

Kao što smo već rekli, Zadar je pun fantastičnih znamenitosti i mjesta koja biste trebali posjetiti. Primjerice, jeste li znali da je zadarski Forum najveći rimski forum na ovoj strani Jadranskog mora? A odmah do njega je i crkva sv. Donata, također jedan od simbola grada. Ovdje možete naći i zgodan kafić i skloniti se od vrućine (ako dolazite ljeti, naravno) uz osvježavajuće piće ili kavu, a zahvaljujući pogledu na ovaj stari dio grada, osjećaj će biti vrlo poseban.

Još jedna stvar koju ne smijete propustiti je šetnja vanjskim dijelom zadarskog poluotoka na kojem se smjestio stari dio grada. Ne samo što ćete moći detaljno proučiti gradske zidine, nego ćete na vrhu poluotoka moći vidjeti i čuti dvije moderne umjetničke instalacije koje su proslavile grad – Pozdrav suncu i Morske orgulje.

Morske orgulje “svira” sam Jadran koji svojim valovima gura zrak kroz cijevi koje se nalaze ukopane u obalu i na taj način proizvodi jedinstvenu “melodiju”, pa stoga uzmite trenutak i sjednite na obližnje stepenice i uživajte u nečem jedinstvenom. Samo malo dalje od tog mjesta je Pozdrav suncu, instalacija koja se sastoji od solarnih panela koji se pale jednom kad sunce zađe. Ako ikako možete, dođite na ovo mjesto u suton i uživajte u zalasku sunca koji je i veliki Orson Wells opisao kao najljepši na svijetu.

Naravno, Zadar nudi još mnogo toga – prošetajte poznatom Kalelargom, posjetite Trg pet bunara i općenito uživajte u svemu onome što stare mediteranske gradove čini tako privlačnim. Uske kamene ulice i centar grada pun života preplavit će vas pozitivnim emocijama.

Svakako treba reći da Zadar ima i odličnih muzeja koje itekako vrijedi posjetiti. Muzej iluzija će vas zabaviti, a Muzej antičkog stakla i Arheološki muzej će vam ispričati nevjerojatne priče o staroj rimskoj Iaderi, Zadru u doba Rima.

Sve u svemu u Zadar se itekako isplati doći, a vaš dan tamo bit će ispunjen prilikama za razgledavanje i uživanje. A ako vam postane vruće, uvijek možete svratiti na plažu Kolovare, omiljeno kupalište Zadrana koje se nalazi vrlo blizu poluotoka i starog grada tako da nećete morati gubiti mnogo vremena nakon razgledavanja.

zadarski forum i sv.donat

 

Organizirajte fantastičan izlet

Zadar, dakle, nudi svojim gostima sve što je potrebno za predivan dan u prekrasnom mediteranskom gradu. Povijesne znamenitosti koje sežu sve do antičkih vremena i moderne umjetničke instalacije koje su ovaj grad učinile prepoznatljivim na svjetskoj karti. Sve to je začinjeno nevjerojatno privlačnim starim dijelom grada, ugodnim kafićima, odličnim restoranima, a i plaža Kolovare je u blizini poželite li se okupati.

Ako vas želite obogatiti svoj odmor u Šibeniku ili jednostavno tražite način da malo promijenite svakodnevicu, sve što trebate napraviti je kontaktirati Taxi Šibenik i možete biti sigurni da će pred vama biti fantastičan dan. Prepustite sve u naše sigurne ruke!