KORNATI – čarobni biser Jadrana

Nacionalni Park Kornati

Opisani su, opjevani. Pomislit ćete da je o njima sve rečeno, ali nije i nikada neće biti. O Kornatima je svakoga dana moguće reći nešto novo, ali samo u slučaju da pronađete pravu riječ kojom bi opisali njihovu ljepotu. Nalaze se zapadno od Šibenika. Oni su skupina otoka, njih 89, nacionalni park s enormnim brojem posjetitelja godišnje. Morate doći i uvjeriti se. Ako ste gosti na šibenskom području i nalazite se primjerice u Šibeniku, s šibenskim taksistima možete do Murtera, pa iz Murtera brodom prema Kornatima. I taj dio puta možete prijeći nekim taxi boat-om. Razgranata mreža otoka i njezin sklad nije viđen nigdje u svijetu. Boju mora koju ćete vidjeti vozeći se tim krajnje čuvanim i zaštićenim područjem, također je gotovo nemoguće usporediti s bojom mora koju ste već negdje vidjeli. U svako različito doba dana ona je drugačija, jednako lijepa, a trenutak kada sunčeve zrake poput lasera udare na neku od brojnih kornatskih hridi jednostavno otkriva nove, do tada nedoživljene čari života. Kako uopće nabrojati što se sve na Kornatima može vidjeti. Nemoguće je sažeti pa stvoriti nekakvu vrstu preporuke, Kornati su na moru poznati po svojim prekrasnim uvalama. Na kopnu morate vidjeti kornatske krune. One su u stvari ogromne litice koje gledaju negdje daleko na otvoreno more i jednostavno su – fenomenalne. Nekoliko je vidikovaca s kojih se može promatrati gotovo cijelo područje nacionalnog parka i neizbježno je da ako putujete nekakvom turističkom turom upravo na neke od njih zagazite kako bi se stvarno uvjerili gdje se nalazite i to okruženi nesvakidašnjom ljepotom.

Nacionalni Park Kornati

Prastara utvrda iz 6. stoljeća također zauzima svoje mjesto na kornatskom kopnu. Brojne su gradine ili ono što je od njih ostalo, ali svakako ih morate vidjeti. Crkve, kapelice od kojih je možda najpoznatija ona Gospe od Tarca. Na kopnu će vas na bogatu tradiciju Kornata i njegovih nekadašnjih stanovnika, posjetiti i brojni suhozidi koji svjedoče nekadašnjem načinu života i to života i rada koji je na Kornatima bio jako težak.

Crkva gospe od Tarca - Kornati

Biljni i životinjski svijet vrlo je specifičan. Biljnih vrsta ima gotovo 400, a životinjskih nešto manje od 300. Od nekih tu su orao i sova ušara. Kuna bjelica ili zec. U podmorju, lignja, sipa, jastog i brojne, zaista brojne vrste riba.

Na Kornate možete na jednodnevni ili višednevni izlet. Smještaj možete dogovoriti preko Turističke zajednice otoka Murtera ili kontaktirati nekoga od privatnih iznajmljivača na samim Kornatima. Ono što je turistima velika atrakcija jest istraživanje podmorja preko ronilačkih centara. Restorani će vam ponuditi zasita najbolje od najboljeg. S Kornata ćete se sigurno vratiti s tisućama novih dojmova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.