Rijeka Čikola – skrivene ljepote blizu Šibenika

Nacionalni park Krka - otok Visovac

Čarobna Čikola prekrasan je pritok rijeke Krke, i to najveći, duljine 48 metara. Izvor Čikole čine dva jezerca kod sela Čavoglave u Dalmatinskoj zagori,  a tok joj vodi kroz idilično Petrovo polje i grad Drniš. Kanjon Čikole, odnosno onaj dio iza Drniša, poznat je po svojim brzacima, surovosti i strmim padinama zahvaljujući čemu je rijeka dobila svoje ime (na turskom znači “voda kroz litice”). Kanjon joj je stoga u kontrastu s obližnjim umirujućim planinama Moseć, Prominom i Svilajom. Donji dio rijeke, pošto se slijeva u Krku, pripada (s pravom) Nacionalnom parku “Krka”. 

Sutok rijeka Čikole i Krke jedan je od najneobičnijih u Hrvatskoj! Dijeli ih otok Kalički busen i “jezero” Torak (zapravo vrelo nalik jezeru). Neobičnosti prizora doprinosi neravnoteža između ovih dvaju rijeka – Krke s jedne strane koja je ujezerena, i puna 3 kilometra Čikola koja su potopljena izdizanjem sedrene barijere Skradinskog buka.

Jezero Torak - rijeka Cikola

Što sve mogu vidjeti oko Čikole?

Prirodne ljepote kanjona, Visovačkog jezera i jezera Torak

Zbog raznolikosti flore (pretežno hrasta i grabovine) i faune (gnjuraca i drugih ptica vodenog staništa), više podmorskih špilja (u koje se ljeti može lakše ući kada rijeka dijelom presuši), pa i bogate povijesne baštine, kanjon Čikole stekao je status zaštićenog područja još 1965.

Kanjon je dugačak 14 km i na mjestima dubok čak 170 m. Završava 3 km od ujezerenog dijela rijeke, to jest 6 km prije ušća.

Uz prirodne ljepote, kanjon Čikole poznat je po zipline-u koji se kreće od 30 do 120 m nadmorske visine i ukupno dugačak 1.4 km, što ga uvrštava među najdulje zipline-e u Hrvatskoj! Ljubitelji adrenalina mogu birati između tri zipline-a duljine 250, 500 i 650 metara duž kojih se mogu voziti po čeličnom užu brzinom do 70 km/h! Naravno, vožnja zipline-om uključuje obuku od strane instruktora i provjerenu opremu.

Kanjon rijeke Cikole - Zipline
Kanjon rijeke Cikole – Zipline

Dva jezera, svako specifično na svoj način, “uokviruju” Čikolu. Na samom ušću se nalazi jezersko vrelo Torak promjera 150 m i dubine 30 m. Ovaj prirodni fenomen ostavlja bez daha, a ugođaju doprinosi jedinstveni biljni svijet koji ga okružuje.

Na drugom kraju Čikole nalazi se Visovačko jezero – obujmom najveće, a površinom drugo najveće jezero u Dalmaciji. Ovo sadreno jezero zapravo se nalazi na rijeci Krki i privlači ljubitelje prirode bajkovitim otočićem Visovac te dvama slapovima – Roškim slapom sa sjeverne strane i Skradinskim Bukom na jugozapadu.

Nacionalni park Krka - otok Visovac

Povijesna baština

One koji vole povijest zanimat će otok Visovac zbog crkve iz 17. stoljeća i franjevačkog samostana koji čuva zbirku vrijednih knjiga i više umjetnina.

Dopast će vam se sigurno i pećine u kojima je pronađeno kameno oruđe iz mlađeg kamenog doba te ruševine nekadašnjeg grada Ključa i utvrdu Ključicu koju se smatra jednim od najbolje očuvanih fortifikacijskih objekata iz 14. stoljeća u Hrvatskoj, a svakako najveće i najbolje očuvane srednjovjekovne utvrde unutar Nacionalnog parka Krka.

Na većinu ovih ljepota možete imati pogled s novoizgrađenog vidikovca na desnoj obali Čikole uz cestu koja iz Šibenika vodi prema Pakovu selu.

 

Kanjoj-rijeke-Cikole

Kako doći do ovih ljepota?

Do kanjona Čikole lako je doći jer je samo 10 km udaljen od Drniša županijskom cestom Ključ – Pakovo selo.

Do obližnjeg naselja Goriš može se doći automobilom, odakle se dalje može ići pješke. Oni koji uživaju pješačiti mogu uživati u stazi Goriš – Torak – vidikovac Torak (duljine skoro 3 km) koja se račva na dvije manje staze: pučko-pješačku stazu Goriš – vidikovac Torak (1.5 km koja vodi do vidikovca) te pješačku stazu Goriš – Torak (1.45 km) koja se spušta do jezera Torak.

Ukoliko nemate mogućnost autom doći do Goriša, uvijek postoji opcija taksija. Predlažemo korištenje Taxi Šibenika zbog blizine (od Šibenika do Goriša je samo 20 minuta vožnje) i uslužnosti. Taxi Šibenik vas može odvesti gdje god treba unutar i u okolici Šibenika, samo što ne može preko samog kanjona Čikole – no za to postoji zipline.

Bilo da vam je potrebna adrenalinska avantura ili malo mira u prirodi, nahraniti dušu pogledima na stare ruševine, slapove i jezera ili ispuhati se dok vam glas odjekuje kanjonom Čikole na zipline-u, nešto ćete za sebe naći u okolici Čikole!

Leave a Reply

Your email address will not be published.