Šibenik – Biser Jadrana, Hrvatske i Europske kulturne baštine

Šibenik Taxi

Teško ga je opisati. Pogotovo jer na svijetu nema toliko epiteta koji bi uspjeli istaknuti njegovu ljepotu. Činjenično, Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu. Prvi spomen datira iz 1066. godine i to točno na Božić. Krasi ga iznimno bogatsvo kulturno-povijesnim spomenicima. Vrijedi krenuti od prvostolnice, svjetski poznate katedrale Sv.Jakova koja je već osvanula na milijunima fotografija, velikom broju dokumentarnih filmova i umjetničke inspiracije slikarima, kiparima, redateljima. Perfektno je graditeljsko ostvarenje Jurja Dalmatinca građena kroz 15. i 16. stoljeće.

Šibenska Katedrala - Taxi Šibenik

Kamena ljepotica privlači poglede gostiju grada Šibenika, ali uvijek, nanovo i svih Šibenčana koji je imaju priliku gledati svakodnevno.U samom centru grada na Trgu Republike Hrvatske gdje se nalazi i katedrala smještena je gradska vijećnica. Za nju kažu da je najugledniji civilni objekt srednjovjekovnog Šibenika i po mišljenju mnogih najljepša je gradska vijećnica u Hrvatskoj. Tvrđave ili popularno nazvani fortifikacijski sustav jedinstven je u svijetu.

Malo preko mora kroz prekrasni kanal svetog Ante brodom u izletničkim turama možete stići i razgledati tvrđavu sv. Nikole, nekadašnja mletačka utvrda i to od 15. do 17. stoljeća. Danas je pod zaštitom UNESCO-a gdje dijeli svoje mjesto s ostalim biserima svjetske kulturne baštine.

tvrđava svetog Nikole Šibenik

Duh bogate povijesti i ljepote predstavljaju još tri šibenske tvrđave. Sveti Ivan na 115 metara nadmorske visine iznad stare gradske jezgre. Modernom svijetu poznata kao poprište snimanja atraktivnih scena iz serije Game of Trones. Tu je i Sveti Mihovil iz 11. stoljeća, odprije nekoliko godina jedna od najljepših svjetskih pozornica, mjesto spektakularnih kulturnih i zabavnih sadržaja, koncerata ili predstava. Pozornica na čijim tribinama morate barem najednom događaju pronaći svoje mjesto.

Tvrđava Sv. Mihovil Šibenik

Tvrđava Šubićevac ili Barone, nedavno je otvorena i predstavljena kao prekrasni moderni multimedijalni i kulturni centar. Teško je nabrojati sve povijesne ulice, manje i veće trgove, crkve, crkvice, kapelice na koje ćete sigurno naići u svojoj posjeti Šibeniku koji prema popisu stanovništva iz 2011. broji oko 47 tisuća žitelja. Šibenik krasi izuzetna Mediteranska klima. Ljeta topla idealna za osvježenje u nekim mjestima u okolici grada ili u samom gradu. Nekoliko minuta od centra smještena je plaža Banj. U tek nekoliko godina otkako je u funkciji privlači domaće i strane goste iz cijelog svijeta. Šibenik je grad orijentiran turizmu. Neprestano raste broj smještajnih kapaciteta, hotelskih, apartmanskih i ostalih oblika. Grad je to koji je na području sporta, kulture i umjetnosti dao niz velikih imena. To je rodni grad jednog od najboljih svjetskih košarkaša Dražena Petrovića čija se spomen-soba nalazi u ulici Petra Preradovića gdje je odrastao. Iz Šibenika su poznata imena glazbene scene, primjerice Vice Vukov, Mišo Kovač ili Arsen Dedić. Grad u koji morate doći, Šibenik je grad kojeg morate vidjeti.

3 thoughts on “Šibenik – Biser Jadrana, Hrvatske i Europske kulturne baštine

  1. Pingback:Otok Obonjan - čudo prirode i party destinacija za cijeli svijet - Taxi Šibenik

  2. Pingback:Nacionalni park Krka - Mir i divota - Taxi Šibenik

  3. Pingback:ŠIBENIK – ovjenčan ljepotom i slavom svojih otoka | Taxi Šibenik

Leave a Reply

Your email address will not be published.