Šibenik – hrvatski grad tvrđava

Dok većina gradova na našoj obali uživa u tome što su ih osnovali Iliri, Grci ili Rimljani jedan grad se izdvaja od svih. Šibenik nije osnovao nitko drugi već Hrvati. Danas Šibenik ima status glavnog grada županije i trećeg najvećeg grada u Dalmaciji. Katedrala svetog Jakova već dugo mami ljubitelje arhitekture i ljepote općenito u Krešimirov grad, a sve više se pažnje pridaje i kamenim krasoticama. S čak 4 tvrđave Šibenik je savršen grad za izliječiti dušu i dati mašti nova mjesta kojima se može zabavljati.

sibenik-hrvatski grad tvrdava

 

Što posjetiti u Šibeniku?

Po mom mišljenju, najbolja od 4 veličanstvene je tvrđava svetog Nikole koja štiti Šibenik s mora. Nedavno je restaurirana i stavljena pod zaštitu UNESCO-a. Da biste stekli pravi dojam o njoj i mogli zamisliti zašto se nitko nije usudio napasti tu tvrđavu, morate je vidjeti s mora. To je najlakše u nekom od naših taxi brodova, a kada ste već u našem luksuznom brodu možete posjetiti i neku od plaža koja vam zapne za oko.  

Sveti Nikola je dobio tvrđavu malo van grada, ali su zato ostale tri ljepotice mnogo bliže centru grada. Njihov obilazak je moguć i pješice, ali vjerujemo da ćete između dvaju tvrđava ogladnjeti pa će vas miris domaće hrane povući u neki od restorana. U Dalmaciji se dobar ručak zalije još boljim vinom, a kombinacija tako dobre hrane i pića će kod većine iscrpiti svu volju za hodanjem. Srećom, mi smo tu da vas povezemo gdje god želite.
tvrdava barone sibenik
Doći u Šibenik, a ne posjetiti gradsku jezgru i tvrđave bio bi ogroman propust pa posvetite ljepotama ovog grada dovoljno vremena.
Tvrđava svetog Mihovila, tvrđava svetog Ivana i tvrđava Šubićevac daju jedinstven pogled na Šibenik pa se preporuča posjetiti sve kako biste doživjeli ovaj grad u potpunosti.

 

Gdje je najbolji provod u Šibeniku?

Grad na čijim su ulicama odrasli neki od najvećih glazbenika Lijepe Naše mora imati bogat sadržaj kako bi zadovoljio i one najzahtjevnije.

Inside Club Šibenik


Mišo Kovač simbol je cijele zemlje, ali jedan drugi velikan je zaslužan za postojanje festivala koji privlači mnoge posjetitelje. Veliki, možda i najveći među tekstopiscima i skladateljima s ovih prostora, Arsen Dedić osnovao je Festival hrvatske šansone.
Šibenik je i prije toga bio ucrtan na karte svih onih koji love kvalitetne festivale jer se od 1960. u Krešimirovu gradu održava Međunarodni dječji festival.
Da ovaj kameni grad ostane u korak s vremenom brine se jedan od najpopularnijih ljetnih festivala u Hrvatskoj – sada već legendarni – Terraneo.

Šibenska Katedrala - Taxi Šibenik

Posjetite nas otvorena uma i srca, a Krešimirov grad će vam pružiti toplu dobrodošlicu. Nemojte doći u Šibenik samo kako biste bili dio nekog festivala ili samo kako biste razgledali njegove ljepote. Dođite i prepustite se, doživite ovaj prekrasan grad u potpunosti. Cijenite njegovu prošlost i ljepote, ali isto tako uživajte i u svemu čime nas sadašnjost daruje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.