ŠIBENSKE TVRĐAVE – ponos i atrakcija modernog doba

šibenik tvrđava

Gdje još kao u Šibeniku možete vidjeti četiri tvrđave na jednom mjestu. A koju tek privilegiju imate ako znate da ih praktički možete obići tijekom samo jednog dana, ako se malo bolje organizirate. Nema valjanog redoslijeda po kojem bi ih počeli opisivati. Nećemo po starosti jer sve imaju jednaki povijesni značaj. Možda je najpoštenije tada da krenemo od one na moru. Tvrđava sv. Nikole zidana je mletačka utvrda iz 16. stoljeća koja se nalazi na ulazu u kanal sv. Ante, koji je opet sam po sebi još jedno od najljepših mjesta u Europi. Iako na prvi pogled izgleda kao da je smještena na morskoj pučini, njezina je pozicija na malenom otočiću Ljuljevac. Tada davno izdržala je napade Turaka, a danas je jedna od najatraktivnijih lokacija šibenskog kraja za posjete turista i znatiželjnika. Kako smo rekli, smještena je na otočiću Ljuljevac, što odmah odaje informaciju da ju je moguće posjetiti kopnenim i morskim putem. Jedno je od mjesta na koje najčešće sa šibenske rive odlaze taxi boatovi sa posjetiteljima. Isto tako, ako želite kopnom, šibenska taxi služba do tamo vas prebaci za čas. Tvrđava je pod zaštitom UNESCO-a.

I približavajući se Šibeniku kroz kanal sv. Ante nazire se ljepota grada, ali i ostale tvrđave koje ga okružuju i krase.

kanal svetog ante šibenik

Tvrđava Šubićevac ili kako se danas naziva Barone, već je revitalizirano mjesto multi-kulture i razvijenog turizma. Nakon što je svečano otvorena već su je počeli “opsjedati” domaći i strani gosti želeći se uvjeriti kako povijest i tradicija vrlo lako idu zajedno s modernim i adaptiranim. Tvrđava je muzej vrlo vrijedne zbirke iz bogate šibenske povijesti, isto tako i ugodan i prostran restoran. Iz centra grada ili s autobusnog kolodvora gdje je smještena većina šibenskih taxi vozila, na tvrđavu Barone možete doći u rekordno kratkom vremenu.

barone tvrdava sibenik

Treća na malenom brdašcu je ona na koju su Šibenčani možda i posebno osjetljivi. Nosi ime Svetog Mihovila, zaštitnika grada. Na njoj je smješteno šibensko groblje sv. Ane, a također nedavno je i ova tvrđava dobila novi sjaj. Iznimno mjesto zabave i kulture je ljetna pozornica koja je jedinstvena u svijetu. Pod svjetlima reflektora na tvrđavi sv. Mihovila već su nastupila brojna poznata imena, a svi koji se zateknu ljeti u Šibeniku, mislimo na strane i domaće goste grada, nisu propustili priliku obići sv. Mihovil i pogledati dobar koncert ili predstavu na pozornici. Kao i s Baronea prema dalekim otocima i morskoj pučini pruža se prekrasan pogled i sa ove šibenske tvrđave.

tvrdava svetog mihovila sibenik

Još jedna tvrđava, u neposrednoj blizini tvrđave Barone za koju se tek čeka da kao ostale tri zasjaje punim sjajem jest tvrđava sv. Ivana. Još jedno vrijedno zdanje koje će također, vrlo uskoro pružati najljepšu sliku Šibenika. I ono što su najkonkretniji planovi u Šibeniku, jest povezati tri šibenske tvrđave žičarom. Po planovima, jedino bi se na sv. Mihovil uspinjalo eskalatorom. Bila bi to jedinstvena slika u cijelom svijetu, a Šibenik bi postao još veća svjetska atrakcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.