Još niste probali vrhunsko vino? Zavirite u vinarije u Šibeniku!

Vinarije Sibenik

Ako su Vaši okusni pupoljci željni dobrog provoda i nezaboravnih doživljaja, nema razloga da im ne udovoljite. Hrvatska vrhunska vina posljednjih godina sve više dobivaju na značaju i privlače pozornost koju svakako zaslužuju. Internacionalnih sorti, kao i naših autohtonih, u Hrvatskoj zasigurno ne manjka. Ovo ljeto Vas, zato, naš Taxi vodi do najboljih vinarija u Šibeniku i njegovoj okolici!

 

Dalmatinska vrhunska vina

Dalmacija, sa svojim podregijama, južnom, srednjom, sjevernom Dalmacijom te Dalmatinskom zagorom, pruža čitavu lepezu vinograda i vinskih okusa. Kiselo, slatko, blago ili intenzivno – svatko će za sebe naći po nešto. Svako područje bogato je vinogorjima – južna se Dalmacija može pohvaliti vinogorjem Pelješac, Korčula, Konavle te Komarna, dok se srednja Dalmacija diči vinogorjima Hvar, Vis i Brač. U Dalmatinskoj zagori pronaći ćete vinogorje Imotski i Vrgorac. Vinogorja svih ovih područja ponose se raznim autohtonim sortama.

Na području sjeverne Dalmacije smjestila su se vinogorja Primošten, Pirovac Skradin, Promina te Benkovac Stankovci. Ona su karakteristična zbog kiselosti, neočekivanom dodatku okusu vina. 

Vinarije u Sibeniku - Taxi Sibenik

Bijela vina

Bogatstvo okusa bijelog vina, složit ćemo se svi, ne služi samo da bismo ugasili žeđ. Užitak kojeg doživimo uz čašicu bijelog vina sigurno ne može biti samo udovoljavanje osnovnoj ljudskoj potrebi. 

U južnoj se Dalmaciji udomaćilo vino iznimnog potencijala koji vuče porijeklo s Korčule – pošip, dok je najzastupljenija sorta bijelog vina na ovom području maraština, sorta koja je prilagodljiva raznim uvjetima pa je tako možemo naći duž jadranske obale. Osim navedenih, zastupljene su i sorte grk te malvazija dubrovačka

Srednja Dalmacija također je bogata pošipom uz kojega možemo naći i vugavu, sortu koja se danas, nažalost, uzgaja samo na Visu. 

U sjevernoj se Dalmaciji uzgaja sorta koja svoju slavu može tek očekivati. Riječ je o sorti debit, idealnoj za proizvodnju slatkih vina. Uz nju, na ovom je području također zastupljena sorta maraština. 

Konačno, Dalmatinsku zagoru krasi autohtona sorta kujundžuša koja daje veoma pitko i lagano vino.

Vrhunska dalmatinska vina

Crna vina

Crno vino, kojeg neki radije zovu ”crveno vino”, osim čašice užitka, pruža i čašicu zdravlja – zato ga svi volimo piti 🙂 U južnim i srednjim krajevima Dalmacije najzastupljenija sorta je ona koja svojom snagom i punoćom okusa može konkurirati najboljim svjetskim vinima – plavac mali. U srednjoj Dalmaciji tradicionalno potiče s Hvara, dok se u novije vrijeme može pronaći i na Braču i Visu.

Sjeverna Dalmacija bogata je sortom babić, autohtonom sortom čiji korijeni potiču baš s Paga i šibenskih krajeva. Osim nje, nalazimo i sorte syrah, grenache i plavina koje su pristigle na ovo područje prije tri desetljeća. Sorta koja najdulje do sada obitava na ovom području je merlot, koju također, uz sortu trnjak, tipično nalazimo i u Dalmatinskoj zagori.

Vrhunska crna vina - Taxi Sibenik

Najpoznatije vinarije u Šibeniku

Ako ste se zatekli na ovom području, a spadate u ljubitelje vina, Vaše nepce čeka prava poslastica. U Šibeniku i njegovoj okolici smjestio se velik broj vinarija do kojih Vas jedva čekamo odvesti. Samo neke od njih su vinarija Bibich, Baraka, Dalmacijavino, Iločki podrumi, Vinoplod d.d., Tudić, Rak, Birin, vinarija Zdjelarević Selekcija, jedna od prvih privatnih vinarija te vinarija Sladić koja sva svoja vina proizvodi iz autohtonih sorti.

Bilo da želite posjetiti onu najbližu ili se, pak, provozati točno do one najudaljenije jer ”baš nju želite posjetiti” – nazovite nas! Naš taxi Šibenik jedva Vas čeka odvesti u pustolovinu za sva osjetila!

Leave a Reply

Your email address will not be published.