Vransko jezero – najveće hrvatsko jezero

vransko jezero

Ako ste stigli u Šibenik u ovo doba godine znači da vam klasične “ljetne radosti” ne predstavljaju previše. To je u redu, nisu svi za gužve. Oni koji posjećuju Šibenik u ovo doba godine žele uživati u gradu i prirodnim ljepotama oko njega.
Ne morate nužno biti na odmoru da biste uživali u ljepotama Krešimirova grada. Samo jedan vikend dovoljan je za posjetiti recimo Krku, Skradin ili Vransko jezero. 

Spremite neku dobru knjigu, kupite kartu za autobus ili vlak i krenite u Šibenik.
Ako ste već tu doručkujte, popijte kavu i naručite taksi koji će vas odvesti do šibenskog plavetnila. I ne, ne mislim na Jadransko more.

 

Povijest

Vransko jezero jedno je od mjesta koja su posebna iz kojeg god kuta ih gledali. To što je to sada najveće jezero u Hrvatskoj je samo jedna od posebnosti.
Naseljeno i prepoznato od doba antike ovo jezero svjedočilo je mnogim ljubavima, svađama, ubojstvima i porodima.
Rimljani su izgradili jedan od svojih poznatih akvadukta kako bi čistu vodu iz Vranskog jezera doveli do Zadarskog područja.

U srednjem je vijeku Vransko jezero postalo još važnije. Zahvaljujući položaju između Nina, Knina, Šibenika i Biograda na području jezera boravili su mnogi hrvatski plemići.

Skoro 200 godina samostanom u Ravnim kotarima upravljali su legendarni vitezovi templari. Tko zna, možda je baš tamo negdje skriveno njihovo templarsko blago. Možda upravo vi ugledate nešto na što nitko prije nije obraćao pažnju. Možda ste vi ta osoba koja će ući kao posjetitelj, a izaći kao legenda.

No, ipak se nemojte previše nadati. Nakon templara jurisdikciju nad samostanom uzimaju Ivanovci. Njih su pak “naslijedili” Turci. O njima je dovoljno reći da su odrubili glavu svom admiralu Jusufu Maškoviću (podrijetlom iz okolice Vranskog jezera) zbog milosti prema zarobljenim Mlećanima.

Pred okrutnim Osmanlijama stanovništvo Vrane pobjeglo je većinom na Murter i to u Betinu. Zbog toga je i danas snažna povezanost između ovog jezera i Betine.

Kamenjak na Vranskom jezeru

 

Biljni i životinjski svijet

Osim doline Neretve ovo je jedino močvarno područje na jugu Hrvatske. Tome može zahvaliti nevjerojatnu brojnost vrsta koje tu žive. Najzanimljivije su ptice kojih ovdje bude u stotinama tisuća, no ima tu mnogo više od ptica.

 

Vodozemci

Gdje ima vode ima i vodozemaca. Na području Vrane obitava ih čak 8 vrsta. Rastužuje činjenica da je svih 8 vrsta ugroženo na razini Europe. Posjetite jezero, platite vođene ture, potrošite novac. Ne samo u Vranskom jezeru nego na svim područjima koja se trude očuvati prirodu.

Restorana i otmjenih večera će biti uvijek, ali kada izbrišemo prirodu nikakva suma novaca neće je moći vratiti.

 

Ribe

Ribiči će uživati na svakom koraku. Jegulje, šarani, štuke, gambuzije i ostale slatkovodne vrste ovdje žive skupa s nekoliko morskih vrsta od kojih su najbrojniji cipli.

Zamislite samo taj osjećaj da dođete s prijateljem loviti ribu na Vranu. Stojite jedan do drugoga. On izvuče gorostasnog šarana, a vi neku mrcinu od cipla. Jedino što bi nadmašilo euforiju bila bi večera u dva slijeda. Glavno jelo paprikaš , desert cipal u soli. Moram odlijepiti misli od toga, sline mi već cure.

I prilikom ribolova budite prvo zaljubljenik u prirodu, a tek potom u svoj želudac. Naravno da ćete pustiti male ribe koje još nisu dosegle zrelost. Nemojte se sramiti pitati stvari koje ne znate jer stručnjaci u parku su tu kako bi vam pomogli razumjeti život na području jezera. Kažu li da je neka riba premala, nemojte očajavati. Vrana je puna ribetina, neka će sigurno skočiti i na vašu ješku.

Slatkovodne ribe

 

Gmazovi

Gmazovi također igraju važnu ulogu u ekosustavu Vranskog jezera. Imati ćete priliku vidjeti čak 20 vrsta gmazova posjetite li Vranu u toplije doba godine.
Pokušajte nabrojati 20 vrsta gmazova koje žive u Hrvatskoj. Hajde, izazivam vas. I? Niste uspjeli? Ne brinite, nisam ni ja, a ni većina ljudi.

Nakon posjeta Vrani ćete sigurno moći nabrojati mnogo više. Možda susretnete neku od dvije vrste kornjača. Sigurno ćete vidjeti više vrsta guštera, a sretnici će susresti i zmije.

Nemojte uznemiravati nijednu životinju koju vidite i imajte na umu da su svi gmazovi osim poskoka strogo zaštićeni. 

Poskok - zmije u Hrvatskoj

 

Sisavci i kukci

Uobičajene vrste sisavaca mogu se pronaći na području jezera. Među 40 vrsta koje tu obitavaju možete naći svašta. Od patuljastog šišmiša do divlje svinje

Kukci mi nisu pretjerano drage životinje. Unatoč tome cijenim ulogu koju igraju u svijetu. Bez kukaca ne bi bilo ni nas, koliko god to čudno zvučalo. Najbrojnija su skupina životinja na svijetu i na Vranskom jezeru. Milijuni jedinki i tko zna koliko vrsta zuje, ruju, pletu, skaču i lete ovim područjem. Fascinira činjenica da tu možete sresti čak 133 vrste paukova.

 

Ptice

Svaka čast svim životinjama, ali najveći magnet za posjetitelje su ipak ptice. Njihova raznolikost, brojnost, gracioznost i sloboda privuku tisuće posjetitelja u ovaj jedinstveni park prirode. Čak 261 vrsta ptica živi na području Vrane ili jezero koriste kao odmorište.

Scene koje gledate na BBC-evim dokumentarcima praćene poznatim glasom Davida Attenborougha ovdje možete vidjeti uživo. Doživljaj će biti još bolji jer ćete umjesto smirenog glasa gospodina Davida slušati smireni glas nekog od stručnjaka u parku. Ne samo to nego ćete za razliku od buljenja u ekran ovdje uživati svim svojim osjetilima. Postanite istraživač na jedan dan i stvorite si uspomenu koju ćete rado prepričavati prijateljima.

Stvaranje takvih uspomena cilj je tima Vranskog jezera jer što više ljudi, naročito djece, doživi ljepotu Vranskog jezera više će se ljudi truditi očuvati prirodu. Morali biste biti stvarno kamena srca i gotovo bez duše da ovaj bogati ekosustav ne ostavi dubok trag na vama. 

Mali labudovi - Vransko jezero

 

Ulaznice za Vransko jezero

Čitajući ovaj članak vjerojatno ste u podsvijesti cijelo vrijeme imali cijenu koju treba platiti za uživati u nečemu toliko fascinantnom.
Opustite se. Cijene su izrazito povoljne jer ljudima koji se brinu o Vranskom jezeru cilj nije zarada već očuvanje prirode.

Odrasli će za ulaznicu morati izdvojiti 20kn, a djeca od 7 do 18 godina 10kn. Za te novce više ne možete pojesti kuglu sladoleda na obali, ali zato možete pomoći ovom predivnom mjestu da ostane takvo i za generacije koje će nas naslijediti.

Mene kao ljubitelja ribolova fascinira cijena jednodnevne dozvole za ribolov. Za samo 70kn možete otići na spoj s gospođicom Prirodom. Ne samo to nego uvijek postoji šansa da uhvatite neku dobru ribu i od nje si pripremite večeru za pamćenje. Odite na ribarnicu i pogledajte što možete kupiti za 70kn, doći će vam slabo. 

Uz sve navedeno park prirode nudi i razne ture u pratnji stručnjaka. Doslovno ne postoji tip osobe koji neće pronaći nešto za sebe u njihovom programu. Upamtite da se za ture treba javiti tjedan dana ranije kako bi se tim mogao organizirati.

Ptice na Vranskom jezeru

 

Vransko jezero vas je uhvatilo u mrežu svoje ponude, svojih vrsta i svoje povijesti? Želite ga posjetiti, ali ne znate kako biste tamo stigli? Ne brinite, samo vas par klikova dijeli od luksuzne vožnje najboljim taksijem u gradu. Samo vas ta vožnja dijeli od sjedinjenja s prirodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.