Živi li Knin samo za Oluju?

kninska tvrđava

Jučer su sve oči bile uprte u Knin. Svake se godine cijela Hrvatska s ponosom sjeća oslobodilačke akcije Oluja. Grad Knin tada postaje centar države, u njega se sliju važni političari kako bi skupa s narodom proslavili što danas živimo u, koliko toliko, slobodnoj Republici Hrvatskoj.
Danas, samo dan nakon obilježavanja godišnjice Oluje, Knin opet pada u zaborav. O Kninu se ne govori niti ga se spominje u vijestima. To nije ništa čudno, o većini se gradova u Hrvatskoj malo govori. Turistički biseri kao što su Dubrovnik, Hvar, i Opatija plijene pažnju dugom tradicijom. S druge strane imamo Knin i mnoge gradove kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje, a na njihovim su ulicama ispričane priče koje bi se urezale u pamćenje svakog posjetitelja. 

Dobra je stvar ako se pitate ima li smisla posjetiti Knin. To što razmišljate o tome pokazuje da nemate zatvoren um kojem je ljetovanje isključivo u gradovima na na obali. Knin možda nema more, ali vas sigurno neće razočarati. Nazovite nas i dogovorite prijevoz do ponosnog grada koji izgara od želje da posjetiteljima pokaže što nudi.

knin tvrđava

Par riječi o povijesti Knina

Pogodnosti koje nudi područje današnjeg Knina prepoznate su još u prapovijesti. O tome svjedoče ostaci iz brončanog doba i istraživanja koja su potvrdila da je na tom području bilo jedino naselje s istočne strane Jadrana. Svi oni koji vole vizualizirati kako su stvari izgledale u prošlosti u gradu Kninu će vidjeti nevjerojatne slike. Zamislite da se izumrla vrsta čovjeka koji traga za područjem pogodnim za život. Dolazak na mjesto koje okružuje devet planina i presjeca sedam rijeka u to vrijeme je bio kao da danas pronađete naftu u vrtu dok vadite krumpire.
Imajući na umu takav prirodni položaj ne treba se čuditi što je Knin jedan od najstarijih europskih gradova. Pod imenom Ninia prvi se put spominje sedam godina prije Kristova rođenja.

Kontinuiran rast doveo je do toga da u Kninu stoluju hrvatski kraljevi i biskupi što čini još tužnijim činjenicu da je grad s ovako bogatom poviješću gotovo zaboravljen od svih osim na obljetnicu oluje.
Svatko tko drži do naše povijesti, davne i malo manje davne, trebao bi posjetiti grad kraljeva – Knin. 

Mnogi su ga kroz povijest osvajali, željeli su kontrolirati to bogato područje, ali na kraju je na njegovoj tvrđavi ipak zasjala trobojnica Republike Hrvatske.

proslava u kninu

Što Knin danas nudi

Sigurno ste jučer vidjeli tvrđavu na kojoj se slavi obljetnica Oluje. Možda vam ne izgleda kao ništa specijalno, ali kada saznate da je to jedna od najvećih srednjovjekovnih tvrđava na našem kontinentu slika o toj golemoj ljepotici se mijenja. Dodatno strahopoštovanje se budi kada znate da su u njoj na tronu sjedila četiri hrvatska kralja. Povijest naše zemlje stoljećima se pisala u toj tvrđavi. Više o povijesti možete čuti od kralja, kraljice i njihovih ljudi koji su i danas u tvrđavi. Naš taksi će vam djelovati kao vremeplov kada iz ugodne, luksuzne unutrašnjosti automobila izađete pred ovu tvrđavu. Onoliko koliko biste platili pivo negdje uz more ćete platiti ulaznicu na tvrđavu. 


“Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda” velikog A.B. Šimića je rečenica koja će vam se prikazati u mislima kada pogledate prirodna umjetnička djela oko grada. Možda vam upravo posjet Kninu pokaže da nije sve u novcu te da treba čuvati prirodu i tradiciju. Možete nagomilati silno bogatstvo i opet pod zvijezde stići kao prosjak. 

Možete otići planinariti i uživati u pogledu s neke od planina. Za one najodlučnije, koji žele stići ispod zvijezda i za života, Dinara se propinje preko 1800 metara u visinu

Sigurno ste čuli za jednu od najveličanstvenijih rijeka Europe, Krku. Ta ljepotica čije je široko područje nacionalni park rađa se pokraj Knina.

Gostoprimstvo stanovnika Knina i okolnih naselja nadaleko je poznato isto kao i njihova hrana. Nakon putovanja kroz povijest i prirodu nema boljeg od domaće hrane. Kraljevske porcije ćete dobiti za sitan novac, a zaliti ih možete vinom iz tog kraja. 

Prije no što kušate vino podignite čašu u čast kraljevima i njihovom gradu. 

Nakon samo jednog posjeta Knin će vam postati omiljeni grad za bijeg od gužve na moru. Kada god osjetite da vam duši treba injekcija ponosa, povijesti i ljepote nazovite nas, mi ćemo vas rado ostaviti pred vratima kninske tvrđave.

Leave a Reply

Your email address will not be published.