Nacionalni park Krka – Mir i divota

Nacionalni Park Krka

Nacionalni park Krka

Od prelijepog Šibenika na tek nešto više od 15 kilometara nalazi se jedan od dva nacionalna parka Šibensko-kninske županije. Drugi, nakon Plitvičkih jezera, najposjećeniji park u Hrvatskoj. Rijeka koja je bezbroj puta opjevana i opisana, krasotica Krka. Po njoj je i nazvan nacionalni park. Teško je nabrojati što sve na površini od 109 kvadratnih kilometara možete vidjeti uz tok rijeke. Treba spomenuti najosnovnije. Ono zbog čega svakako treba doći na Krku, isto tako sve ono zbog čega ćete se sigurno jednoga dana tamo i vratiti. Sedam je prekrasnih slapova koji možda nisu poznati po svojim velikim visinama, ali jesu po svojoj ljepoti i prekrasnom šumu vode. Roški slap i Manojlovac visoki su preko trideset metara, ali naj posjećeniji slap čije razgledavanje broji najviše godišnjih posjeta je Skradinski buk. Do njega dopire čak i morska voda. Mjesto je to, naravno i za osvježenje od jakih ljetnih vrućina i cjelodnevno kupanje.

Skradinski Buk Šibenik

Skradinski buk po ocjenama posjetitelja najljepši je slap u čitavom nacionalnom parku Krka. Međutim, putem prema Skradinskom buku jednostavno morate vidjeti Visovac. Otočić na istoimenom jezeru i samostan o kojem se brinu Franjevci.

Visovac

Tamo je neizbježno posjetiti samostanski muzej u kojem neki predmeti datiraju čak od 1. stoljeća i Rimskog doba.Tu su još arheološki lokalitet Burnum, stare mlinice, prekrasne šetnice, ali i zaštićeni i jedinstveni biljni i životinjski svijet. Gotovo je 900 biljnih vrsta, a najpoznatije su piramidalni zvončić, grmoliki grašar i uskolisno zvonce. Veliko zanimanje posjetitelja vlada i za Jarugu. Drugu izgrađenu hidroelektranu na svijetu i to samo tri dana nakon prve, one na slapovima Niagare. Nacionalni park i rijeku Krku jednostavno morate vidjeti uživo. I naravno probati tradicionalnu domaću hranu i vino iz bukare. Do Nacionalnog Parka Krka će vas odvesti vaš Taxi Šibenik. Kontaktirajte nas i istražite ljepote naše županije. Živjeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *