ŠIBENIK – ovjenčan ljepotom i slavom svojih otoka

zlarin Šibenski otoci

Blago gradu koji ovakve otoke ima. Blago Šibeniku za kanal sv. Ante. Gdje god staneš pa ga gledaš, s rive, s Jadrije, sa otoka. Ali redom krenimo i krenimo s prekrasne rive šibenske, pa kroz već spomenuti kanal. I prvi je Zlarin. Ljeti prekrasan, zimi prekrasan, u jesen nešto posebno ima, na proljeće cvjeta cijeli.

Zlarin je zeleni otok. Masline, borovi i sva priroda, mediteranska, nedirnuta. More najljepše čisto sa svih strana otoka, u luci i uvalama. Otok je to s ogromnim brojem sunčanih dana u godini i nije samo ljetna meka za kupanje, nego, tek pola sata vožnje brodom iz Šibenika, idealno mjeso za vikend izlet, obiteljska druženja ili piknik.

Crkve i tradicija na ponos su Zlarinjana. A svugdje ih se, tih vrijednih ljudi, rasulo. Po cijelom svijetu. I nikada ga nitko nije zaboravio. Zlarin je u srcu svima, a s njega se, odnosno s najvišeg vrha na brdu Klepac, pruža najljepši pogled na veliki dio Jadrana.

Prvić ili dva Prvića, jednima naravno draže Luke, drugima Šepurine, ali Prvić je melem za oči, dušu i tijelo. Bliži malo Vodicama nego Šibeniku, ali vrlo brzo dostupan svima, Prvić je lijep, miran i elegantan otok. I ne previše različit od Zlarina, svakako ne u smislu prekrasne prirode i bistrog mora. A ako nekome i nije bilo poznato, njegov je najpoznatiji stanovnik čuveni i svevremenski Faust Vrančić čiji su muzej i memorijalni centar na Prviću otvoreni prije nekoliko godina. U toj oazi mira u neposrednoj blizini već opisanog otoka Zlarina može se pronaći i kvalitetan smještaj. U nešto manje od tri kilometra kvadratna površine otoka uživat ćete u svakom koraku. I ovdje ćete se kao na Zlarinu kupati u najljepšem moru.

Stanovnici Prvića reći će: Naš je otok sve ono što zamislite, kada zamišljate Dalmaciju.

Otok Prvić Šibenik

Ali, reći će to tako i stanovnici svih otoka šibenskog područja. Naseljeni su još Žirje, Kaprije, također i prekrasni otok Krapanj.

Žirje je otok na kojem ćete vidjeti automobile. Ali ne smeta. To je dio turističke atrakcije, upravo ti stari, neregistrirani automobili koji služe otočanima u obavljanju svakodnevnih obaveza. Žirje je nešto dalje od Prvića i Zlarina. Oko dva sata, pa i malo više traje vožnja brodom iz Šibenika. Prije ćete do Žirja stići nekakvim bržim taxi boatom, gliserom.

I na Žirju sve još malo više miriše na divljinu. Uvale su prekrasne, a otok mediteranski netaknut. Ime je dobio po plodu žira sa mediteranskog hrasta. Krajolik i stare kuće također su onlik mediteranskog duha koji se na otoku nikada nije mijenjao. Žirje se ponosi i sa mnoštvom svojih poznatih osoba koji vuku porijeklo s otoka. Plaže, posebno one zabačene i mnogima neotkrivene pravo su bogatstvo.

Kaprije je otok u blizini Žirja. I ti su otoci dosta slični, ali opet različiti. Posebno će tvrdi, ali ljubazni i dobroćudni mještani isticati i veličati upravo svoj otok u odnosu na druge.

Otok Kaprije

Ne zaboravimo Krapanj, također lako dostupan iz Šibenika, najprije cestom, pa tek nekoliko minuta brodom. I već prostim okom uočit ćete koliko je nizak. To je nadmorskom visinom najniži otzok na svijetu. Jednostavno ga morate vidjeti. Doživjeti njegovu kamenu ljepotu. Upoznati se sa svom njegovom tradicijom. Vidjeti čuti i osjetiti, kako se na otoku nekada živjelo radilo, preživjavalo. Da bi se danas moglo mirno živjeti. I da bi brojni posjetitelji na svim šibenskim otocimam – imali što vidjeti. Dođite i posjetite Šibenik – grad kulture.

Leave a Reply

Your email address will not be published.